Guidede ture:

Vi starter og slutter turen ved Mandø Landhandel, Midtvej 7, Mandø

Antal: Maks. 25 personer

Pris - Børn (over 5 år): 50 Kr Pris - Voksen (over 12 år): 75 Kr

På turen fortælles om Mandø bys historiske udvikling både befolkningsmæssigt og erhvervsmæssigt samt den maritime søfartshistorie. Guiden vil naturligvis tilpasse fortællingerne efter gruppens sammnesætning og ønsker. Turen varer ca. 1 time og 15 min. og rundturen er på ca. 1500 meter. Entreen er inkluderet i prisen til Mandø Museum, Møllen Mandø Kirke og Mandø Mølle

Mandø's tidligste historie kort fortalt:

Mandø nævnes første gang 1231 i Kong Valdemars Jordebog, men har eksisteret længe før den tid. Man véd, at der boede mennesker på Mandø i starten af 1300-tallet. 1340 blev Mandø Kirke optegnet i en oversigt over kirker i Ribe Stift. Den første bebyggelse på Mandø lå på den del, som i nutiden kaldes Gammel Mandø. Her var der tidligt en kirke og en landsby. Gammel Mandø er den del af øen, man fra fastlandet først ankommer til, når man passerer ind over havdiget. I dag er der intet tilbage af den tidligere landsby, og området henligger som marker og enge. Ingen ved ved med sikkerhed, hvor længe Mandø har eksisteret. Første gang, man på skrift hører om Mandø, er 1231 i Kong Valdemars Jordebog, og man véd, at der boede mennesker på Mandø i starten af 1300-tallet. 1340 blev Mandø Kirke optegnet i en oversigt over kirker i Ribe Stift.

1558 hærgede en voldsom stormflod og Mandø by blev oversvømmet. Byen lå dengang på den nordligste del af Mandø. Stormfloden ”kløvede” Mandø i to større øer ved den såkaldte ”Store Lo”, og beboerne byggede deres nye ejendomme på den sydligste af de to øer, "Ny Mandø", i klitrækken mod vest.

Sagnet fortæller, at kun 7 mænd, som tilfældigvis arbejdede med høet inde i Mandø Hølade på fastlandet, overlevede stormfloden. De 7 mænd fandt i Ho og på Fanø deres nye koner og flyttede kort tid efter tilbage til Mandø. Der er formodninger om, at navnet Mandø opstod på grund af ovennævnte episode.

Vejforbindelsen til øen:

Ved Vester Vedsted begynder den offentlige vej Låningsvejen (fuldført 1978). Lige før Mandø kører man ind på den asfalterede vej "Riberampen", som er kørselsvejen gennem bydiget bygget i 1887. Rampen kan i tilfælde af stormflod lukkes med planker og sandsække.

Vejnettet på øen er begrænset til "hovedvejen" til Mandø By samt digevejen, som følger diget øen rundt.

Låningsvejen er offentlig og kan benyttes, hvis man kender tidevandet og ved, hvornår der er lavvande. Den gamle ebbevej må kun benyttes af traktorbusserne, som også transporterer post, skoleelever og turister til og fra øen.

Erindringer fra Mandø...


Hindebæger kaldet Mandø Lyng

Tætblomstrende Hindebæger også kaldet "Mandø Lyng".

Mandø's store fårebestand

Mandø's allestedsnærværende fårebestand.

Guide

Kontakt til Mandø Event


Booking Events

Vælg mellem forskellige Events:

GÅ TIL ONLINE BOOKING...

Gavekort er en forrygende gaveidé. Julegave, værtindegave, fødselsdag, jubilæum eller bare en kærlig hilsen?

OPRET ET GAVEKORT...

E-mail

Mandø Event

v/ Elisa og Benny Thomsen

Midtvej 7, Mandø

6760 Ribe

Danmark

 +45 23 25 53 75¤+45 26 18 17 85
Nørre Nebel Sparekasse: 9682-0000920797¤ CVR: 31951518¤
IBAN: DK3696820000920797 ¤ BIC: NRNEDK21 ¤ Mobilepay: 63512